Nonk Theo en de mijnen

Een pijnlijk pioniersbestaan Down Under

(1954 - 1983)

‘Het verhaal van een obsessie’


Het kleurrijke en raadselachtige leven van een Nederlandse mijnwerkerszoon die in Australië zijn eigen goudmijn wist te bemachtigen, maar berooid en veel te jong overleed. Zijn neef, journalist Ferdi Schrooten, vertelt het verhaal van een man aan wiens avonturendrang hij zich spiegelde. Maar de zoektocht naar zijn onbekende oom ontaardde in een obsessie. Negen jaar hield dit verhaal Ferdi Schrooten in de ban. Nu is de lezer aan de beurt.

Ook bekend van:

    Jaren geleden gaf Ferdi Schrooten baan en huis op om een wereldreis te kunnen maken. In Australië wilde hij op zoek gaan naar sporen van zijn oom, Nonk Theo, het zwarte schaap van zijn Limburgse mijnwerkersfamilie. Nonk Theo was in 1954 op 24-jarige leeftijd tegen de wil van zijn familie naar Australië vertrokken om er goud te zoeken en fortuin te maken. Hij kwam nooit meer terug.

   

    Kort voor vertrek kreeg Ferdi van zijn vader een stapeltje brieven van zijn dode oom, even intrigerend als raadselachtig. Bij andere broers en zussen van Nonk Theo stuitte Ferdi ter voorbereiding op zijn zoektocht op een muur van zwijgen en weerstand, wat zijn nieuwsgierigheid alleen maar verder aanwakkerde.

   

    Dat was het begin van een jarenlange zoektocht, die zich grotendeels voltrok in de outback van Australië. Hij struinde alle plaatsen en plekken af die Nonk Theo gedurende zijn dwalende bestaan had aangedaan. Hij ploos talloze kranten en archieven na. Hij sprak met iedereen die nog een herinnering aan Nonk Theo zou kunnen hebben.

   

    Gaandeweg werd de zoektocht een doel op zich. Nonk Theo werd een obsessie. En dat leverde dit verbijsterende verhaal op.Te koop bij onder andere:

Lesmodule

Verborgen Familieverleden

Ook zelf zoeken naar overleden bloedverwanten en daar aantrekkelijk en meeslepend over schrijven? Informeer naar de lesmodule ‘Verborgen Familieverleden’, voor scholieren maar ook andere geïnteresseerden.

Inclusief deelname-certificaat.